Quantcast
Channel: Saval
Viewing all articles
Browse latest Browse all 57

Kennis delen tijdens de FireSafety-dag voor de Zorg

$
0
0

Saval organiseert symposium over brandveiligheidsrisico’s en best practices in de zorg.

Op 5 november a.s. organiseert brandveiligheidsbedrijf Saval in het Beatrixgebouw in Utrecht een kosteloze bijeenkomst gericht op specifieke brandveiligheidsrisico’s en best practices binnen de zorgsector. Een inspirerende middag met interessante sprekers waarin de noodzaak en mogelijkheden voor een integrale aanpak van brandveiligheid worden belicht. Een onmisbare bijeenkomst voor vastgoeddirecteuren en –managers, facility managers, object- en projectmanagers want de risico’s in de zorg zijn hoger dan in elke andere sector.

In de zorgsector is het aantal brandincidenten relatief hoog. Dit blijkt onder meer uit meldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ook loopt maar liefst 30% van de instellingen achter op het behalen van de benodigde certificeringen. Een belangrijke oorzaak hiervan is het gegeven dat zorginstellingen met veel partijen te maken hebben die allemaal een deel van de puzzel oplossen terwijl niemand verantwoordelijkheid neemt voor het eindresultaat. Als gevolg hiervan komt het bij regelmaat voor dat – na grote investeringen – de inspectie toch ‘gaten’ in de brandveiligheid constateert waardoor de noodzakelijke brandveiligheidscertificaten niet worden afgegeven.

De complexiteit en dilemma’s ten aanzien van brandbeveiliging in de zorg zijn eveneens groot. De geringe zelfredzaamheid van cliënten en de scheiding van wonen en zorg betekenen stevige uitdagingen. Ook is er onbekendheid ten aanzien van de toepasbaarheid van de regels en overziet men niet altijd de consequenties van bepaalde beleidskeuzen. Eindverantwoordelijken willen de brandveiligheid verbeteren maar hebben onvoldoende overzicht en grip op het proces en de kosten die ermee gemoeid zijn. 

Hoe kom je tot een integrale benadering?

Hoe kom je tot een integrale benadering van bouwkundige, installatietechnische én organisatorische maatregelen (BIO)? Wat houdt een risicogerichte benadering concreet in? Hoe doorbreek je het gebrek aan samenhang dat de realisatie van brandveiligheid in de weg staat? Dat zijn de grote vragen die de FireSafety-dag wil beantwoorden door een aantal deskundigen uit de praktijk aan het woord te laten. Zij vertellen over hun eigen, actuele casuïstiek en gaan met de deelnemers in gesprek.

Hoe krijg je opdrachtgever, brandweer en gemeente op één lijn?

Eén van de cases die wordt gepresenteerd betreft de Stichting Dichterbij, zorginstelling voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Directeur Gerard Kersten van Stichting Dichterbij zal ingaan op de keuzen en dilemma’s waarvoor hij zich geplaatst ziet. Samen met Brandweer Brabant Noord besloot de stichting voor haar brandveiligheidssituatie te vertrekken vanuit een risicoanalyse en niet vanuit het Bouwbesluit. Ook mr. drs. Joris van Hest, bestuursadviseur van Brandweer Brabant Noord zal zijn licht over deze aanpak laten schijnen en ingaan op de vraag hoe je vanuit deze keuze de opdrachtgever, de brandweer en de gemeente op één lijn krijgt.

Wat houdt de zorgplicht in?

Marsh Risk Consulting gaat bij monde van consultant Olaf van Alst in op de zorgplicht uit het Bouwbesluit. Een gebruiksvergunning is geen garantie dat de zorglocatie daadwerkelijk brandveilig is en de zorginstelling is daarvoor wel aansprakelijk. Ook hier wordt aan de hand van cases toegelicht wat de zorgplicht inhoudt en hoe je hieraan kunt voldoen.

Het Bouwbesluit staat ‘gelijkwaardige’ oplossingen toe. Wat zijn dat?

De laatste spreker is Pieter Verstappen, Director Business Unit Systems van SK FireSafety Group. Hij gaat in op de noodzaak van integrale brandbeveiliging. Aan de hand van in de praktijk geconstateerde manco’s wijst hij op de verschillende, alternatieve mogelijkheden om te komen tot daadwerkelijke, in plaats van enkel gecertificeerde, brandveiligheid die past binnen het budget en de leefbaarheidswensen.

Elke spreker bouwt ruimte in voor interactie met de deelnemers. Ook in de pauze en na afloop is er gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

U kunt kosteloos deelnemen aan de FireSafety-dag voor de zorg.

Aanmelden kan via de website www.firesafetydag.nl

 

Locatie

Jaarbeurs MeetUp

Beatrixgebouw

Utrecht

 

Contactpersoon

Harmen Westerterp

Business Development Saval

076-5487000

H.Westerterp@saval.nl

Sprekers

mr drs Joris van Hest

bestuursadviseur Brandweer Brabant Noord

‘Opdrachtgever, Brandweer en Bevoegd Gezag op één lijn’

 

Gerard Kersten

directeur stichting Dichterbij

‘Dilemma’s brandveiligheid in de zorg’

 

Olaf van Alst

consultant Marsh Risk Consulting

‘Invulling geven aan de Zorgplicht van het Bouwbesluit’

 

Pieter Verstappen

BU director Systems SK FireSafety Group

‘Integrale brandveiligheid binnen de zorg’

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 57